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Starting January 1, 2018, California will require boaters to take a boater safety 

education exam and acquire a card proving compliance. The information and link below 

is taken directly from the State website.  

The requirement by the State has been spread out over several years based on age 

(see below) so there is time for boaters to gain compliance with the law. Some 

members have asked if PML plans to provide a boater safety training course to the 

membership. This is not necessary as the Department of Boating and Waterways 

website offers online courses and exams. 

Nevertheless, if enough members express an interest in taking an onsite course, we can 

investigate and determine if this option is available and look into arranging group 

training for a fee. For those members who already have boating experience, the 

Department of Boating and Waterways home study course and exam will probably be 

the most efficient process for them. 

In any event, we recommend that boating members pay attention to these new State-

mandated requirements. 

As for questions about jurisdiction as PML is a private lake, Board policy resolution 

#05.01, PMLA Boating and Lake Rules addresses this in the first sentence, "For your 

safety, California Boating Laws Prevail." All boaters are required to be in compliance 

with State boating laws if they wish to use their watercraft on our lake. 

For more information, please visit the California State Department of Boating and 

Waterways webpage. 

  

Information directly from the DBW website: 

The California Boater Card will show that its holder has successfully taken and 
passed a NASBLA/state-approved boater safety education examination. The new 
requirement will begin on Jan. 1, 2018 for all persons 20 years of age and 
younger who operate a motorized vessel on state waterways. On that date, these 
boaters will be required to carry a boater card issued by DBW, unless they meet 
certain exemptions stated below.* 

Each year after January 2018, a new age group will be added to those who are 
required to possess a valid card. By 2025, all persons who operate a 
motorized vessel on California waters will be required to have one. Once issued, 



the card remains valid for a boat operator’s lifetime. California Harbors and 
Navigation Code Section 678.11(b) contains the following phase-in schedule 
based on operator age: 

 January 1, 2018 – Persons 20 years of age or younger 
 January 1, 2019 – Persons 25 years of age or younger 
 January 1, 2020 – Persons 35 years of age or younger 
 January 1, 2021 – Persons 40 years of age or younger 
 January 1, 2022 – Persons 45 years of age or younger 
 January 1, 2023 – Persons 50 years of age or younger 
 January 1, 2024 – Persons 60 years of age or younger 
 January 1, 2025 – All persons regardless of age 

The card will be issued by the California State Parks Division of Boating and 
Waterways (DBW). DBW plans to begin issuing the California Boater Cards prior 
to Jan. 1, 2018, implementation date. The Boater Card Technical Advisory Group 
anticipates that the cost of the card will be no more than $10. The lost card 
replacement fee will be no more than $5. 

*California age restrictions for operating a motorized vessel: According to California Harbors and 
Navigation Code Section 658.5, NO person under 16 years of age may operate a boat with a motor of 
more than 15 horsepower, except for a sailboat that does not exceed 30 feet in length or a dinghy used 
directly between a moored boat and the shore (or between two moored boats). The law allows children 
12-15 years of age to operate boats with a motor of more than 15 horsepower or sailboats over 30 feet if 
supervised on board by an adult at least 18 years of age. Violating these provisions constitutes an 
infraction 

http://californiaboatercard.com/about-the-card/ 

 

 


